Το πόσο καλά κοιμάσαι έχει σχέση με τα γονίδια σου!

LIKE US ON FACEBOOK

Έχεις μεγάλα προβλήματα ύπνου και δεν καταφέρνεις να ξεκουραστείς, έχεις δοκιμάσει τα πάντα, πρόσθεσες τρόφιμα στη διατροφή σου, αφαίρεσες άλλες συνήθειες σου από την ρουτίνα σου, σταμάτησες να χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι αλλά και πάλι, νάδα τίποτα, δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν κοιμάσαι καλά!

Το πόσο καλά κοιμάσαι έχει σχέση με τα γονίδια σου, αυτό προτείνει μια νέα μελέτη από το Harvard Medical School! «Τα μοτίβα του ύπνου επηρεάζονται από γενετικές διαφορές», εξηγεί ο ομο-συντάκτης της μελέτης Dr. Daniel Gottlieb και συμπληρώνει: «Αυτή η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που εντοπίζουν αυτές τις γενετικές διαφορές και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες των διαταραχών του ύπνου και τη σχέση τους με άλλες σημαντικές ασθένειες»

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές κάνουν τη διαφορά στον ολιγόλεπτο ύπνο μέσα στη νύχτα. Αλλά η έρευνα μπορεί τελικά να υποδηλώνει μια ευρύτερη εικόνα για το πώς ορισμένα γονίδια επηρεάζουν συνθήκες, όπως την ελλειμματική προσοχή ή την υπερκινητικότητα και το διαβήτη, δήλωσε ο Gottlieb.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι διάφορες πτυχές του ύπνου – όπως πότε και για πόσο κοιμάται κάποιος- κληρονομούνται σε κάποιο βαθμό. Η διάρκεια του ύπνου, εν τω μεταξύ, συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη. Είναι πιθανό, λοιπόν, ότι μια παραλλαγή του γονιδίου προκαλεί τα προβλήματα ύπνου, τα οποία στη συνέχεια προκαλούν, για παράδειγμα, υψηλή πίεση αίματος. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι το ίδιο το γονίδιο επηρεάζει άμεσα τα πάντα, δεδομένου ότι «τα περισσότερα γονίδια εξυπηρετούν πολλαπλές λειτουργίες», πρόσθεσε ο Gottlieb.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια και τις συνήθειες του ύπνου 47.180 ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής και 4.771 Αφρο-Αμερικανών. Εντόπισαν δύο γενετικές παραλλαγές κατά την διάρκεια του ύπνου τους, μία εκ των οποίων συνδέθηκε με περίπου τρία λεπτά επιπλέον ύπνου κάθε νύχτα. Με απλά λόγια, «εντοπίσαμε μια περιοχή του DNA που φαίνεται να επηρεάζει το χρονικό διάστημα που κοιμάται ένα άτομο» δήλωσε ο Gottlieb. Εκείνοι με μία από τις παραλλαγές του γονιδίου όχι μόνο κοιμήθηκαν λίγο περισσότερο, αλλά είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητας και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η άλλη περιοχή του DNA που εντοπίστηκε από τους ερευνητές, συνδέεται με μικρότερη διάρκεια ύπνου και στο παρελθόν έχει συσχετιστεί με ψυχιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου για κατάθλιψη και σχιζοφρένεια, είπαν οι ερευνητές.

Προς το παρόν, η έρευνα δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην πρόληψη, διάγνωση ή θεραπεία των διαταραχών του ύπνου, δήλωσε ο Gottlieb. Αλλά «ένας μακροπρόθεσμος στόχος αυτής της έρευνας είναι η βελτιωμένη κατανόηση των διαταραχών του ύπνου, όπως ο έγκαιρος προσδιορισμός των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για διαταραχές ύπνου, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνισή τους», είπε.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved