Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία για πρώτη φορά θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της
ΕΙΣΟΔΟΣ

Ν. Αναστασιάδης: Η Τουρκία για πρώτη φορά θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της

The Newsroom
γράφει #Κόσμος

Την εκτίμηση του πως η Τουρκία θα τεθεί για πρώτη φορά ενώπιον των ευθυνών της εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στο μήνυμα του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε «εδώ και 19 μήνες ξεκινήσαμε την πλέον φιλόδοξη προσπάθεια διαπραγμάτευσης των τελευταίων χρόνων προκειμένου να πετύχουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα. Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση έχουμε κατοχυρώσει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, του συνόλου των πολιτών της χώρας μας».

Και πρόσθεσε: «Πιο συγκεκριμένα – αναφέρομαι απλά σε ορισμένα των όσων έχουν επιτευχθεί – μέσα στο πλαίσιο της λύσης, ανάμεσα σε άλλα: Κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό. Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου ο ίδιος επιθυμεί»,

Επίσης, ο πρόεδρος της Κύπρου εστίασε στην ύπαρξη σημαντικών διαφορών σε ουσιώδη ζητήματα τα οποία, όπως τόνισε «άπτονται θεμελιωδών αρχών της λύσης του Κυπριακού» ενώ δήλωσε «πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, το Γενάρη στη Γενεύη».

«Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της, αποδεικνύοντας εάν η δημόσια ρητορική της για επιθυμία επίλυσης του Κυπριακού, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πρόταση που θα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και θα συμβαδίζει με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε στο διάγγελμα του ο Νίκος Αναστασιάδης και κλείνοντας τις δηλώσεις του σημείωσε:

Αυτό που απαιτεί και αναμένει ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης με τη μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό δικοινοτικό καθεστώς, το οποίο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα  και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας μας