Κυπριακό ώρα μηδέν- Αντίστροφη μέτρηση για την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη
ΕΙΣΟΔΟΣ

Κυπριακό ώρα μηδέν- Αντίστροφη μέτρηση για την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη

The Newsroom
γράφει #Κόσμος

Μετά την κατάθεση των χαρτών το βράδυ της Τετάρτης από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά, όλα πλέον είναι έτοιμα για την πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί έδωσε χάρτη με ποσοστό 29,2%, ενώ ο κ. Αναστασιάδης απ’ την πλευρά του κατάφερε να πάρει τον χάρτη που επιθυμούσε χωρίς να αναγκαστεί να δώσει εκ περιτροπής προεδρία.

Πλέον, έχει ανοίξει ο δρόμος για μια τελική συμφωνία, η οποία θα περιέχει τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Φυσικά, η σημερινή διάσκεψη δεν αποτελεί το τελευταίο βήμα. Αξίζει, όμως, να τονιστεί ότι οι αντιπροσωπείες στη Γενεύη έχουν αλλάξει την ημερομηνία αναχώρησής του για το Σάββατο αντί για την Παρασκευή.

Η κατάθεση των χαρτών

Τα κυπριακά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι οι χάρτες που κατατέθηκαν δεν αφήνουν ουσιαστικά ικανοποιημένη καμία πλευρά, ωστόσο, καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι πρόκειται για τις οριστικές προτάσεις επί του εδαφικού.

Μπορεί ο χάρτης του κ. Ακιντζί να προβλέπει 29,2%, όμως, ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν ξεπερνά τις 65.000, κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τον κ. Αναστασιάδη.

«Κατά 99,8% είναι ο χάρτης που αναμέναμε», σχολίασε πηγή της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας.

Ο κ. Αναστασιάδης να τονιστεί ότι είχε έτοιμες και κατέθεσε γραπτές ενστάσεις. Οι ενστάσεις αφορούν τον αριθμό των προσφύγων σε συνδυασμό με το περιουσιακό.

Ο χάρτης που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης προβλέπει ποσοστό 28,2% και επιστροφή 90.000 προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του σχολίασε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε τελικό τους στάδιο.

Η διάσκεψη

Η διάσκεψη στη Γενεύη ξεκινά στις 12:15 ώρα Ελλάδος και το πρώτο μέρος της θα ολοκληρωθεί στις 14:00. Η διάσκεψη θα ξεκινήσει εκ νέου περί τις 19.00.

Στις 15:45 ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις.

Οι αφίξεις των αντιπροσωπειών θα αρχίσουν στις 10:15 το πρωί.