Τα βλέμματα στραμμένα στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (Photos)
ΕΙΣΟΔΟΣ

Τα βλέμματα στραμμένα στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό (Photos)

The Newsroom
γράφει #Κόσμος

Επί τάπητος τέθηκαν οι χάρτες για το Κυπριακό χθες Τετάρτη, με τις δυο πλευρές να παρουσιάζουν τι βλέψεις τους για το εδαφικό. Όπως φαίνεται ο χάρτης που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά, δεν ικανοποιεί απόλυτα την ελληνοτουρκική πλευρά, όπως μεταδίδουν κυπριακά Μέσα. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η Διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Όλα όσα ξέρουμε για την συνάντηση Αναστασιάδη- Κοτζιά

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες επαφές για το Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το πως προχωρούν οι συνομιλίες. Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Τι ισχύει για τους χάρτες

Όπως, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Φιλελεύθερος», οι χάρτες που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί από τη μια πλευρά να διατηρούν τα συμφωνηθέντα ποσοστά, ωστόσο, δεν συμπεριλαμβάνουν τη Μόρφου στις περιοχές που πρόκειται να επιστραφούν, ενώ και σε σχέση με τις ακτογραμμές, η ελληνοτουρκική πλευρά δεν φαίνεται να μένει ικανοποιημένη. Μάλιστα, ο κ. Αναστασιάδης παρέδωσε κάποιες από τις ενστάσεις του πάνω σε όσα παρουσιάστηκαν εγγράφως.

Τι περιλαμβάνουν οι χάρτες

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε ποσοστό 28,2%, συμπεριλαμβάνοντας τη Μόρφου, την παραλία της πόλης, την Αμμόχωστο, τα χωριά της Κυθρέας, τα χωριά γύρω από τον Απόστολο Βαρνάβα, όπως επίσης, μεταξύ άλλων, τη Λύση, Άσσια, Βατυλή, Κοντέα, καθώς και με ειδικό καθεστώς χωριά της Καρπασίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί, επίσης, το 50, 4% της ακτογραμμής. Άμεσος σκοπός τους είναι να επιστρέψουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση περίπου 90.000 πρόσφυγες.

O πιθανός χάρτης της ελληνοκυπριακής σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης»

xartis-kipros

Η τουρκική πλευρά ζήτησε ποσοστό 29,2%, αφήνοντας εκτός τη Μόρφου από τις περιοχές που επρόκειτο να αναπροσαρμοστούν. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», η τουρκική πλευρά προσπάθησε από την αρχή να συνδέσει την επιστροφή της πόλης της Μόρφου με την εκ περιτροπής προεδρία. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ήδη από την αρχή των συζητήσεων στη Γενεύη, στόχευε στο να γίνει αποδεκτή επί της αρχής η εκ περιτροπής προεδρία, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Αναστασιάδη.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού να δώσουν βάση στην κατάθεση χαρτών και τόνισαν πως προχωρούν σήμερα με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγο.

Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης

Αρκετά αισιόδοξος για την πορεία που θα έχουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη του στον Real Fm 97,8 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Θα καταθέσω ευθέως την αισιοδοξία μου ως προς το ότι ξεκίνησε μια διαδικασία, η οποία θα έχει κάποια στιγμή ένα τέλος. Δηλαδή, θα είναι διαδικασία ανοιχτού τέλους, όπως την προσδιορίζουν και κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες, αλλά φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί και ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που έχουν τον δικό τους ρόλο σε σχέση με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα και αν δεν τελειώσει, που είναι πιθανό, με αποτέλεσμα συγκεκριμένο και εφ’ όλης της ύλης η πολυμερής, θα μείνει ανοικτή η διαδικασία. Όσα έχουν κατατεθεί θα ισχύουν σαν απόψεις για παραπέρα συμβιβασμούς και συνθέσεις. Νομίζω πως βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον Αλέξη Τσίπρα και την πιθανή μετάβασή του στην Γενεύη.

Γνωρίζω ότι σε ό,τι αφορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ανάλογα με την έκβαση των συζητήσεων που γίνονται ήδη από προχθές στη Γενεύη, είναι διατεθειμένος και πρόθυμος να σπεύσει

Όσα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού γίνεται ανταλλαγή χαρτών. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η κατάθεση των χαρτών δεν αφήνει ικανοποιημένη την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στο χάρτη υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές που δεν μας ικανοποιούν δηλαδή δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα. Γεγονός που οδήγησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποβάλει γραπτώς συγκεκριμένες εισηγήσεις

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, τόνισε ότι και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες.

Ποιοι θα παρευρεθούν στη Διάσκεψη της Γενεύης

Οι δυο πλευρές εκπροσωπούνται στην Διάσκεψη της Γενεύης από τους υπουργούς Εξωτερικών και όχι από τους ηγέτες της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Κυβερνητική πηγή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αν υπάρξει κάποια λύση εν όψει των συζητήσεων, τότε θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί να αναλάβουν οι ίδιοι.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη. Όσον αφορά αυτή καθαυτή τη Διάσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσής της, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα παρευρεθούν στην Διάσκεψη της Γενεύης, που ξεκίνησε πριν από λίγο, βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ. Αυτό θα συμβεί, όμως, εφόσον διαφανεί ότι προχωρούν οι συζητήσεις και μεταφερθούν στην Γενεύη και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αγγλίας. Στις συζητήσεις, πάντως, δεν θα είναι παρών ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες από το BBC μιλούν για ενδεχόμενη μετάβαση του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Γενεύη την Παρασκευή.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Τζέιμς Λαντέιλ, έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, με το οποίο αναφερόταν στην μετάβαση των πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην Γενεύη.

Το BBC έχει μάθει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ θα παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο στη Γενεύη. Αυξάνει τις προσδοκίες

Από την πλευρά της η Αθήνα σχολίασε την πιθανότητα ο Πρωθυπουργός να βρεθεί στην Διάσκεψη, μετά την ανακοίνωση ότι θα παρευρεθεί ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όπως επεσήμαναν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα έχουν οι συνομιλίες και αν θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Εάν θεωρήσουμε ότι η προεργασία που έγινε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί διαμορφώνει ένα πλαίσιο με καλές προοπτικές για συνολική συμφωνία, τότε ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη. Η ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η τουρκική πλευρά

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τις επικοινωνίες με φόντο το Κυπριακό Ζήτημα, πραγματοποιώντας τηλεφωνική σύνδεση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η επικοινωνία αυτή μπορεί να κρύβει μια πιθανή μετάβαση του Γιούνκερ στη Γενεύη εν όψει των συνομιλιών.

Στις διπλωματικές πηγές που θέλουν η στάση του Ερντογάν να μην μεταβαίνει στην Γενεύη δείχνοντας ότι δεν θέλει να εργαστεί για την επίτευξη της συμφωνίας, η Κυβέρνηση απαντά ότι η απουσία του Ερντογάν δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαν καλά και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επίτευξης συνολικής συμφωνίας.

Προφανώς η μη παρουσία του κάτι θα σημαίνει, ωστόσο ακόμα και αν μεταβεί στη Γενεύη ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπεναλί Γιλντιρίμ, σίγουρα θα έχει εξουσιοδότηση για να διαπραγματευθεί

Τι δήλωσε ο Γούνκερ από την Μάλτα

Πάω στη Γενεύη γιατί πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επανενώσουμε το νησί. Οι δύο ηγέτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και θα μιλήσω με τον Γάλλο πρόεδρο για το θέμα. Ελπίζω να κλείσουμε αυτόν τον φάκελο τις επόμενες ώρες και μέρες. Είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε το νησί σε κατάσταση κανονικότητας

Αναφερόμενος σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε πως πρέπει να συμμετέχουν στη  διαδικασία.

Όταν πρόκειται για την ειρήνη, παίρνεις το αεροπλάνο. Γι’ αυτό θα πάω ο ίδιος στη Γενεύη, για να προσπαθήσω να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών. Είναι ένα ρίσκο, αλλά όταν μιλάμε για την ειρήνη, αυτοί που δεν παίρνουν κανένα ρίσκο παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο

 

Η διάσκεψη στη Γενεύη ξεκίνησε στις 12:15 ώρα Ελλάδος και το πρώτο μέρος της θα ολοκληρωθεί στις 14:00. Η διάσκεψη θα ξεκινήσει εκ νέου περί τις 19.00.

Στις 15:45 ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις.

Οι αφίξεις των αντιπροσωπειών ξεκίνησαν στις 10:15 το πρωί.

Ποια είναι η ιστορία της αίθουσας που θα φιλοξενήσει την Διάσκεψη της Γενεύης

Στην αίθουσα Council Chamber θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη. Η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει 456 άτομα, βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου και η κατασκευή της έγινε το 1936. Σκοπός της κατασκευής της ήταν να μπορούν να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της τα μέλη της Κοινωνίας των Εθνών. Την ρύθμιση και τα έπιπλα του τετραγωνικού σχήματος του δωματίου ανέλαβε ο Παριζιάνος διακοσμητής René Prou. Η αίθουσα δεν έχει βάθρο, αλλά ένα μεγάλο τραπέζι για 21 άτομα που βρίσκεται σε ένα ημικύκλιο μπροστά από τα πέντε παράθυρα που βλέπουν στο πάρκο.

Δείτε φωτογραφίες από την αίθουσα:

CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_158253_1093205 CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_158254_5685386 CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_158255_1091993 CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_158256_225686 CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_158257_255880 CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_158258_10036301

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό ώρα μηδέν- Αντίστροφη μέτρηση για την πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη

Photo: REUTERS, www.reporter.com.cy