Αντίστροφη μέτρηση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό- Ο Αναστασιάδης στη Γενεύη
ΕΙΣΟΔΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό- Ο Αναστασιάδης στη Γενεύη

The Newsroom
γράφει #Κόσμος

Στη Γενεύη έχει μεταβεί ο Νίκος Αναστασιάδης ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που ξεκινούν επισήμως αύριο, Δευτέρα, ενώ το απόγευμα αναμένεται να καταφθάσει στην Ελβετία και ο Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν το βράδυ της Κυριακής με στόχο την οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης των διαβουλεύσεων.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την πτήση Λάρνακα- Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι προσέρχεται στην Ελβετία με «δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του».

Αναφορικά με τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα «για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο Μ. Ακινζτί χαρακτήρισε απαράδεκτο το να μεταβεί ο κ. Αναστασιάδης στη Γενεύη ως Πρόεδρος της Κύπρου, ο ίδιος σχολίασε:

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των ΗΕ, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ελπίζει να επικρατήσει τώρα αυτό που έλειπε στο παρελθόν, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Κυριακής οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Θυμίζουμε ότι στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει και η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.