Ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείς το κινητό σου, αποσπά την προσοχή σου!

LIKE US ON FACEBOOK

Τα smartphones είναι μια σχεδόν σταθερή πηγή απόσπασης της προσοχής στην καθημερινή μας ζωή. Σύμφωνα με μελέτη του 2013 ελέγχουμε το έξυπνο κινητό μας περίπου κατά μέσο όρο 110 φορές την ημέρα, τα τοποθετούμε δίπλα στο πιάτο μας κατά τη διάρκεια του δείπνου και τα χρησιμοποιούμε ακόμα και μέσα από την τουαλέτα αλλά και κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αλλά ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείς το κινητό σου, αποσπά την προσοχή σου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Southern Maine διαπίστωσαν ότι η απλή παρουσία του τηλεφώνου μπορεί να είναι αρκετή για να αποσπάσει την προσοχή!

Οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές από δύο πανεπιστημιακά τμήματα στατιστικής να συμμετάσχουν σε δύο ασκήσεις προσοχής, μια απλή και μια πιο σύνθετη. Σε μία από τις δύο ασκήσεις ζήτησαν από τους φοιτητές να κρατήσουν τα τηλέφωνά τους στα γραφεία τους ενώ έκαναν κάποια εργασία. Στην άλλη ομάδα ζητήθηκε να κρατήσουν κρυμμένες τις συσκευές τους και να κάνουν την ίδια εργασία.  Στις απλές εργασίες, τόσο όταν το τηλέφωνο ήταν ορατό είτε ήταν κρυμμένο τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα ίδια. Όταν όμως ήρθε η στιγμή για τα πιο περίπλοκα αιτήματα,  η ομάδα χωρίς τα τηλέφωνα στα γραφεία τους απέδωσε σημαντικά καλύτερα, με κατά μέσο όρο 26 σωστές απαντήσεις, ενώ στην ομάδα με το τηλέφωνο πάνω στο γραφείο οι σωστές απαντήσεις ήταν μόλις 21.

«Όταν η εργασία απαιτεί περισσότερη προσοχή και μεγαλύτερη και γρηγορότερη εκτελεστική λειτουργία, τότε μια μικρή απόσπαση της προσοχής αρχίζει να προκαλεί  έλλειμμα» εξηγεί ο Bill Thornton ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το τηλέφωνο γίνεται πιθανότατα η αιτία της απόσπαση της προσοχής λόγω των ενώσεων μας με ό, τι μας προσφέρει – επικοινωνία, σύνδεση και πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα κτλ. «Ακόμα και όταν δεν το χρησιμοποιείς σου υπενθυμίζει τι μπορείς να κάνεις και πόσα πράγματα μπορείς να δεις αλλά δεν τα βλέπεις επειδή είσαι απασχολημένος με κάτι άλλο, αλλά επειδή αυτή η σκέψη σε ταλαιπωρεί τελικά δεν είσαι ούτε συγκεντρωμένος σ αυτό που θα έπρεπε!» λέει ο Thornton.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved